Biolace in Texture

Calendar
Biolace

14 Juil 2018 > 31 Mar 2019

Wat als je van een plant zowel voedzame aardbeien als een ‘plukklaar’ kanten jurkje zou kunnen oogsten? Carole Collet wijdt haar carrière aan de ontwikkeling van een nieuwe toekomstgerichte visie op design en ontwerpen en vervult daarbij een pioniersrol. Sinds 2012 werkt ze aan Biolace, een onderzoek dat textiel, voedselproductie en duurzaamheid verbindt. In deze eigenzinnige kanttentoonstelling werd een biotechnische visie voor het jaar 2050 gecombineerd met hoogwaardig, zeldzaam kant uit de collectie van Texture. Welkom in de wereld van Biolace. 

Biolace introduceerde vier (nu nog) denkbeeldige planten: Basil n° 5, Gold Nano Spinach, Factor 60 Tomato en Strawberry Noir. Hun DNA is zo geprogrammeerd dat hun wortels groeien in een kantpatroon. Aan deze vier plantenthema’s koppelde Texture unieke kantstukken uit de museumcollectie. Zo wordt met een waaier aan fijne kantstrookjes, zwarte Chantilly en kant met goud- en zilverdraad het verleden en heden verweven in een leidraad voor de toekomst. De tentoonstelling legde hiermee de relatie tussen de kwaliteit en het vakmanschap dat zo eigen is aan het kantambacht en een gedurfde toekomstvisie waarbij ‘plantklossen’ helemaal niet meer zo veraf is. Waar de productie van kant lang een zaak was van kantwerksters in opdracht van kanthandelaars, groeit textiel tegen 2050 misschien wel aan een plant, dankzij de samenwerking tussen de designer en bioloog.

portretfoto van Carole Collet

Carole Collet is professor in Design voor een duurzame toekomst (Design for Sustainable Futures) aan het gerenommeerde Central Saint Martins, School of Arts Londen. In 2000 startte Collet daar de studierichting ‘Textile Futures’ op. Ze is er fulltime hoogleraar, onderzoeker en curator. Haar onderzoekswerk richt zich vooral op biodesign, bioproductie en high-tech duurzaamheid. Naast onderzoeker is ze ook directeur van het Design & Living Systems Lab, een onderzoekslaboratorium dat zich toelegt op de kruisingen tussen biologie en design.

2050: overbevolking, klimaatverandering en extreme tekorten in hulpbronnen dagen ons uit om radicaal anders te denken. Nieuwe, nu nog denkbeeldige, organismen zijn genetisch gemanipuleerd om textiel en verbeterde voedselgewassen te produceren. En dat in één plant. De ‘synthetische biologie’ is een jonge maar beloftevolle wetenschap die de natuur als een technische kwestie bekijkt. Via genetische manipulatie kunnen we planten programmeren en controleren. De Europese Commissie heeft het genoemd als een van de krachtige opkomende technologieën die de toekomst grondig zullen veranderen. In haar labo onderzoekt Carole Collet de mogelijkheden van zo’n doorgedreven biotechnologie als verrassend antwoord op een verouderde en vervuilende textielindustrie.

Dit leidde tot Biolace. Met pincetten, naalden en veel geduld gaat Carole Collet aan het ‘plantklossen’ met levende aardbei- en tomatenwortels. Ze ontwerpt, kopieert, vlecht en weeft. Met spelden en prikken komt ze als vanzelf uit bij kantmotieven. Kant dat groeit uit de wortels van vier (nu nog ) imaginaire planten: Basilicum n°5, Spinach Nano Gold, Factor 60 Tomato en Strawberry Noir. Hun DNA is zo geprogrammeerd dat een nieuwe hybrideplant ontstaat die enerzijds voedsel produceert (het loof en de vruchten) en anderzijds textiel (wortels).

Biolace in Texture
We address the problems of tomorrow not with today's tools but with the tools of tomorrow. This is what we call progress.

HERBELEEF BIOLACE

Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture
Biolace in Texture