Van ontwerp tot weefsel: kleurrijk achter de schermen

Van ontwerp tot weefsel
kleurrijk achter de schermen

Word lid van de nieuwe erfgoedclub Gif moh sjette van Texture en erfgoeddepot Trezoor en duik in de motieven en patronen van onze collectie ontwerptekeningen voor interieurtextiel. Deze zijn nét gedigitaliseerd voor creatief hergebruik en via het online crowdsourcingplatform DoeDat proberen we samen om alle 857 tekeningen te taggen. Let op, mogelijks de start van een behoorlijk verslavende hobby!  

ontwerptekening uit collectie Texture

Ontwerptekeningen

De ontwerptekeningen in de collectie van Texture zijn vooral ontwerpen voor geweven interieurtextiel uit de 20e eeuw. Zuid-West-Vlaanderen, en specifiek Kortrijk en omstreken, was in deze periode een belangrijke regio voor de productie van interieurtextiel. 

Om van een ontwerp tot een stuk textiel te komen, zijn er een aantal stappen nodig. Eerst werd er op papier een ontwerp gemaakt in potlood of gouacheverf. Als een ontwerp of patroon goedgekeurd was, werd deze omgezet naar een kaarttekening op ruitjespapier (mise-en-carte) die was afgestemd op het soort weefgetouw en het precieze aantal draden. Daarna werkten kartonkappers deze tekening om naar een kartonnen kaart met gaatjes, een flinke klus. De weefmachines konden deze zogenoemde ponskaarten (of kartons) aflezen met metalen pinnen. Op deze manier konden snel en op grote schaal ingewikkelde patronen geweven worden. 

Al met al dus een boeiend proces waarin verschillende spelers samenwerken: ontwerpers en ontwerpbureau’s, kaarttekenaars, kartonkappers, wevers en ondernemers. Soms drukten zij ook letterlijk hun stempel op de ontwerpen of andere documenten, of maakten ze aantekeningen die iets prijsgeven over hun werkwijze. Het zijn dit soort sporen, zowel op de voor- en achterkant van de tekeningen, die we willen vinden en vastleggen. Ze geven ons inzicht in het netwerk van betrokken spelers en welke technische, artistieke, bedrijfskundige facetten het textiel mee vorm gaven. 

ontwerptekening uit collectie Texture

We need you!  

De tekeningen zijn een waardevolle schat aan informatie voor het textielerfgoed. Ze worden bewaard in het erfgoeddepot Trezoor. In 2022-2023 zijn alle ontwerp- en kaarttekeningen in de collectie één voor één bekeken en gefotografeerd. Tot dan werden de tekeningen opgerold bewaard. Om ze goed te kunnen bewaren voor de toekomst, kregen ze een conservatiebehandeling en werden ze voorzichtig gevlakt. Daarna werden ze weer zorgvuldig verpakt en opgeborgen. Doordat we nu van alle tekeningen een foto op hoge resolutie hebben van de voor- en achterzijde, kunnen we ze beter gaan onderzoeken. En hiervoor zijn we op zoek naar jou! 

Via het online platform DoeDat gaan we dit najaar deze bijzondere verzameling ontwerptekeningen van Texture verder registeren en omschrijven. Welke motieven zien we terug in de ontwerpen? Welke aanwijzingen en instructies staan erbij geschreven? Kunnen we herkennen van welke personen of bedrijven stempels zijn? Niet alleen de kleurrijke voorkant is belangrijk, ook de achterkant bevat vaak interessante opschriften.  

Nieuwsgierig geworden of al goesting om mee te helpen? Dat kan via de website van DoeDat. Je vindt hier alle informatie over het project en handleidingen voor het invoeren van informatie. Mocht je toch nog vragen hebben, kun je die stellen via lisa.tijtgat@kortrijk.be

duik in ons project bij DoeDat

project ontwerptekeningen
ontwerptekening uit collectie Texture
project ontwerptekeningen
ontwerptekening uit collectie Texture
project ontwerptekeningen
ontwerptekening uit collectie Texture
ontwerptekening uit collectie Texture